Wedstrijduitslagen

Laatste strijd op de huidige schansen van Polsstokvereniging Jaarsveld

10/09/2024

Maandag 2 september werd er gestreden om het Clubkampioenschap van de Polsstokvereniging Jaarsveld. Jaarlijks wordt er in Jaarsveld aan het eind van het seizoen gesprongen voor het Clubkampioenschap en dit jaar zat hier een vleugje sentiment achter. Ze zijn niet meer weg te denken uit beeld van Recreatieterrein “Salmsteke”, maar dit jaar werd er voor het laatst gesprongen op de schansen van Polsstok Vereniging Jaarsveld.

In verschillende categorieën heeft ieder zich van zijn beste kant laten zien om tot een zo ver mogelijke sprong te komen. Bij de jeugd lag de strijd vooral tussen jeugd NK-deelnemer David Knopper en meisjes topper Dayenne Snel. Beide zeer fanatiek bij de vereniging en zo wisten ze het dan ook erg spannend te maken. David opende zijn wedstrijd al sterk met een keurige sprong van 8.14m, maar Dayenne liet meteen weten dat zij verder kon. In de eerste ronde wist zij de leiding over te nemen met een sprong van 8.24m en in de 2e ronde verstevigde zij haar leidende positie met een sprong van 8.55m. Met een persoonlijk record van 8.50m was dit een uitdagende afstand voor David, maar hij had dan ook nog 2 kansen tijdens dit clubkampioenschap. David wist zichzelf met die kansen ook nog te verbeteren tot een afstand van 8.23m, maar Dayenne wist met haar 8.55m het clubkampioenschap in de jeugdcategorie te winnen. David behield de 2e plaats en het brons was voor Frenk van der Zouwen met een afstand van 7.52m.

Op de “grote” schans werd er in de dames categorie gestreden tussen Demi Groothedde en Hanna Stigter. Hanna opende haar wedstijd met een matige 11.89, zij was hier dan ook nog niet tevreden mee, maar het was een “oké” begin. Demi wist in de 1e ronde al tot een 13.06m te komen en in de 2e ronde ging zij over de 14m heen. Met een afstand van 14.03 m kon Demi tevreden zijn, maar Hanna had naast het clubkampioenschap nog een andere strijd te winnen.
Een strijd die al jaren loopt namelijk, verder springen dan haar grote zus ooit deed. Dat clubkampioenschap was leuk, maar Hanna had vooral de 13.93m in haar hoofd zitten en zag dat dan ook als doel. De eerste 3 rondes wist zij tot een 12.53 te komen en bleef hier mee op de 2e plaats staan, maar in de 4e en laatste sprong tijdens dit clubkampioenschap en ook laatste sprong op deze schansen presteerde zij het. Voor het eerst van haar leven sprong Hanna over de 14 m heen! Een nieuw persoonlijk record van 14.23, een nieuwe leidster in de wedstrijd en natuurlijk over de afstand van haar grote zus heen! In de laatste ronde had Demi dus toch nog een uitdaging voor haar liggen en zeker geen makkelijke. Zij wist het nog spannend te maken, maar met haar laatste poging kwam zij tot een 13.89m en daarmee was de winst van dit clubkampioenschap voor Hanna Stigter.

Bij de senioren categorie was het een misschien nog wel spannendere strijd dan bij de dames. Met welgeteld 5 deelnemers was het nog maar een vraag hoe de top 3 eruit zou komen te zien. Klassement favoriet vanuit Jaarsveld en ook titelverdediger Bastiaan de Bruin pakte in de eerste ronde de leiding met een keurige 16.21m. Een mooie afstand om de wedstrijd mee te beginnen, maar Stijn Overbeek, Auke de Wit, Jake van Dam en Cornelis de Bruin kunnen hier allemaal overheen als het een beetje meezit. De 2e ronde bracht niets meer op de borden dan een aantal 15meter sprongen en ook na de 3e ronde (waarin 4 springers te water gingen), bleef Bastiaan aan kop met zijn 16.21m. De 4e en laatste ronde werd dan ook de beslissende ronde. Nadat Auke en Stijn niet ver genoeg kwamen, was het aan Jake en Cornelis om Bastiaan nog even te laten zweten. Jake die al 3 sprongen met dreiging maakte, maar vaak te snel of te scheef ging had net als Hanna een dubbel doel. Niet alleen het clubkampioenschap winnen, maar ook laten zien dat hij slechts enkele centimeters in het ABZ Diervoerdersklassement onder Bastiaan is geëindigd, maar wel verder kan springen dan zijn concurrent Bastiaan. Met dit voor ogen, bracht een felle aanloop en snelle klimslagen Jake tot een 17.41m en daarmee de nieuwe leider in de wedstrijd! Gebroeders de Bruin (Bastiaan en Cornelis) konden beide aan de bak om deze afstand te overbruggen. Cornelis die niet lekker in de wedstrijd zat, ging in zijn laatste poging te water. Bastiaan die met veel dreiging in de stok zat, ging helaas scheef en kwam tot 11.60m.
Daarmee werd Jake van Dam Clubkampioen 2024 van Jaarsveld.

Naast deze memorabele wedstrijd, waren er ook een aantal jubilarissen te verdelen. Een aantal leden mogen zichzelf 25 jaar lid noemen bij de Polsstokvereniging Jaarsveld. Gestart als actief springers en inmiddels heeft ieder zijn eigen taak, Rick Boer, Bastiaan de Bruin, Cornelis de Bruin en Sebastiaan van Oort zijn in 1999 lid geworden en zijn dat nu in 2024 nog steeds.
Niet alleen dit 25-jarig jubileum werd gevierd, maar ook het 40-jarig jubileum van Herman Stigter en Ben Groothedde werd ter aandacht gebracht! Laat deze leden tot inspiratie zijn voor de huidige en toekomstige leden!

Zo zijn de schansen nog éénmaal maximaal tot hun recht gekomen met dit prachtige clubkampioenschap, oud springer Lambert Groothedde wilde nog een laatste “bommetje” doen van deze schansen. Vanaf deze maand zal de accommodatie namelijk worden afgebroken om ruimte te maken voor een compleet nieuwe accommodatie! Nieuwe schansen, nieuw zandbed, nieuwe put en alles met als doel zo ver mogelijk te kunnen springen! Vanaf volgend seizoen zal er op Recreatieterrein “Salmsteke” gesprongen worden op een compleet nieuw Polsstokvereniging Jaarsveld. Deze vernieuwing en optimalisatie is nodig om nieuwe records te springen en de sport nog meer leven in te blazen! Vanuit de Polsstok Vereniging Jaarsveld hopen we op veel nieuwe leden en nog meer interesse in deze cultuursport.

Close